víno z květů černého bezu

Recept pro 10l demižon

květy černého bezu
ks

voda
l

cukr
kg

kyselina citronová
g

střední jablko
ks




recept na l demižon


Recept ke stažení v PDF


   Čerstvě natrhané střední květy černého bezu očistíme od hmyzu a sestřihneme pouze na květy (necháme cca 1-2cm). Ihned zalijeme vychladlým roztokem z cukru a vody (je vhodné jej rozdělit a přidat na dvakrát). Přimícháme kyselinu citronovou a výživu pro kvasinky. Jablko bez slupek a jádřinců rozmixujeme na kaši a přimícháme ihned do základu, aby moc nezhnědlo. Připravíme opravdu důkladně kvasinky, aby byly dostatečně namnožené. S obsahem demižonu se snažíme průběžně míchat. Přidané jablko dobře podporuje proces kvašení i množení kvasinek. Cca po týdnu nebo lépe, po bouřlivém kvašení, scedíme z květů a necháme dále pracovat. Květy nesmí začít hnít! Po vyčištění necháme alespoň půl roku až rok zrát - víno dlouho pracuje a má tendenci se opětovně rozkvasit v lahvi. Recept propočten na kvasinky s max. tolerancí 13% alk. Výsledné víno je polosladké


     


- nahoru -