WEB v tuto chvíli prochází kompletní úpravou, brzy dojde k jeho plnému zprovoznění. Některé odkazy a přílohy v tuto chvíli nejsou dostupné. Prosím navštivte facebookovou skupinu vinarumcz Díky za pochopení


Kalkulačka na výpočet cukernatosti moštu před kvašením



Možná stejně jako já občas řešíte problém s tím, kolik přidat cukru, jak moc přidat vody, kolik cukru přidat, abych měl určité množství alkoholu. Takže kalkulačka do ruky a jde se na to...anebo zkuste využít moji tabulku níže. Řešení je jednoduché. Pokud nechcete ředit mošt kvůli snížení obsahu kyselin, zadejte pouze množství původního moštu, jeho cukernatost a kolik chcete aby víno mělo ve výsledku alkoholu (teoreticky při plném prokvašení). Pokud chcete mošt zředit a snížit kyselost, zadejte navíc původní a následně požadovanou kyselost. Ta se pohybuje většinou kolem 6-7‰ g/l Tabulka neumí vypočítat situaci, kdy potřebujete snížit cukernatost (to se asi nikdy nestane) a naopak zvýšit kyselost. Tu zvyšujeme přidáním citronu nebo kyseliny citronové. V tomhle případě se řiďte recepty.
Pokud chceme obsah kyselin zachovat, třeba u jablečného vína, tak přidáním cukru dojde ke zvýšení objemu celkového moštu a díky tomuto i o zanedbatelné snížení obsahu kyselin. Pokud bychom nechtěli kyseliny snižovat přidáním cukru, museli bychom před přidáním cukru snížit původní množství moštu o hmotnost cukru*0,6 tzn o objem, který nám zvětší právě dané množství cukru. V reálu to je třeba u jablečného vína 0,5‰
Doporučuji si stáhnout tabulku v excelu, která je pokročilejší, mnohem přesnější a obsahuje i průměrné hodnoty obsahu cukru/kyselin v jednotlivých druzích ovoce. Zabralo mi to spoustu práce, tak snad to ceníte a využijete. tabulka v excelu pro výpočet úpravy moštu zde



Množství původního moštu
l      

Množství kyselin v původním moštu
‰  

Cukernatost moštu
%   

Požadované množství kyselin
‰  

Požadované množství alkoholu
%   

Množství akloholu před zředěním
%   

Množství moštu po zředění
l     

Nutná cukernatost
%   

Potřebný přídavek vody
l     

Potřebný přídavek cukru
kg  

Celkové množství moštu
l     



    


- nahoru -