Jahodové víno


Recept pro 10l demižon
zralé jahody
kg

(očištěné jahody)
kg

voda
l

cukr
kg

kyselina citronová
g

kvasinky druhu cerevisiae

výživa pro kvasinky


recept na litrový demižon

Recept ke stažení v PDF




Zralé jahody očistíme, rozkrojíme na půlku a zkontrolujeme, že nejsou nahnilé. Jahody pokud možno neoplachujeme. Lehce je pomačkáme mačkadlem na brambory. Kaše je nežádoucí. Připravíme si cukrový roztok z vody a cukru a jakmile vychladne, zamícháme jej s jahodami. Přidáme kyselinu citronovou, živnou sůl a důkladně promícháme. Po přidání namnožených kvasinek necháme základ pracovat. Po dobu bouřlivého kvašení denně promícháváme! Po jeho konci přecedíme víno přes sítko a necháme vyčistit. Jahodové víno se dobře čistí samovolně. Jakmile je dokonale vyčištěné necháme zrát ve sklepě alespoň půl roku a poté lahvujeme.Uvedené množství je vhodné pro 10l demižon. Výsledkem je cca 5l polosuchého vína.

- nahoru -