Pampeliškové víno

Recept pro 15l demižon

květy pampelišek
kg

voda na výluh
l

cukr
kg

voda na cukrový roztok
l

kyselina citronová
g

med
lžic

cukr na doslazení
g

kvasinky druhu cerevisiae

výživa pro kvasinky


recept na l demižon


Recept ke stažení v PDF


   Pro pampeliškové víno sbíráme pouze plně rozvinuté a rozkvetlé hlavičky květů bez zelených stonků. Nasbírané květy musí být před spařením co nejčerstvější, ideálně ihned po sběru. Po spaření louhujeme několik hodin, maximálně den. Výluh scedíme a přidáme cukrový roztok a med. Po přidání kyseliny citronové a výživy, přidáme vzklíčené kvasinky. Případná černá barva výluhu kvašením zmizí. Po vykvašení víno stáhneme z kalů a případně dosladíme dle chuti. Po vyčištění víno plníme do lahví.


     


- nahoru -