Šípkové víno - sušené šípky


Recept pro 12l demižon

sušené šípky
kg

voda 1
l

cukr 1
kg

kyselina citronová
g

voda 2
l

cukr 2
kg

voda 3
l

cukr 3
kg


recept na l demižon


Recept ke stažení v PDF







   Šípky sbíráme zralé až velmi zralé, nikoli však nahnilé. Většinou od půlky října do listopadu. Je potřeba je zbavit zbytků stopek a kalíšků. Nejpohodlněji odstřihnutím nůžkami na kuře. Šípky sušíme na topení nebo v sušičce pomalu a delší dobu. Šípky zasypeme cukrem 1 a spaříme částí vody 1. Po vychladnutí dolijeme zbytek vody 1 spolu s v ní rozpuštěnou kyselinou citronovou. Přidáme připravené kvasinky a živnou sůl. Po rozběhnutí kvašení (cca 2 dny) přidáme cukrový roztok z vody 2 a cukru 2 Po několika dalších dnech kvašení (4-7dní) přidáme zbývající cukrový roztok voda 3 + cukr 3 Šípky necháme v demižonu vždy po celou dobu kvašení. Po scezení šípky doporučuji použít ještě jednou na šípkový druhák se stejným postupem – často lepší než prvák. Po stočení a vyčištění vína necháme víno zrát minimálně půl roku v chladném sklepě. Ideálně však rok. Až poté lahvujeme. Šípkové víno pracuje velmi dlouho, i když to není na první pohled znát. Pokud by došlo k rapidnímu zpomalení kvašení a v chuti by bylo víno moc sladké, je potřeba přidat novou dávku živné soli. Pro druhák je vyloženě druhá dávka živné soli nutností. Použité kvasinky BS10 chladnomilné - tolerance 17% alk, zbytkový cukr 4,7g/l získáme cca 9l vína

Šípkové víno - čerstvé šípky

Recept pro 20l demižon

šípky
kg

voda 1
l

cukr 1
kg

kyselina citronová
g

voda 2
l

cukr 2
kg

voda 3
l

cukr 3
kg

kvasinky druhu cerevisiae

výživa pro kvasinky


recept na l demižon


Recept ke stažení v PDF


    Šípky sbíráme zralé až velmi zralé, nikoli však nahnilé. Je lepší sbírat po projití mrazem anebo je zamrazit na několik týdnů v mrazáku. Je potřeba je zbavit zbytků stopek a kalíšků. Nejpohodlněji odstřihnutím nůžkami na kuře. Šípky po opláchnutí zasypeme cukrem 1 a spaříme částí vody 1. Po vychladnutí dolijeme zbytek vody 1 spolu s v ní rozpuštěnou kyselinou citronovou. Přidáme připravené kvasinky kmene cerevisiae a živnou sůl. Po rozběhnutí kvašení (cca 2 dny) přidáme cukrový roztok z vody 2 a cukru 2 Po několika dalších dnech kvašení (4-7dní) přidáme zbývající cukrový roztok voda 3 + cukr 3 Šípky necháme v demižonu vždy po celou dobu kvašení. Po scezení šípky doporučuji použít ještě jednou na šípkový druhák se stejným postupem – často lepší než prvák. Po stočení a vyčištění vína necháme víno zrát minimálně půl roku v chladném sklepě, ideálně rok, až poté lahvujeme. Šípkové víno pracuje velmi dlouho, i když to není na první pohled znát.


     

- nahoru -