Banánové víno


Recept pro 15litrový demižon

neoloupané banány
kg

(oloupané banány)
kg

cukr 1
kg

vroucí voda
l

studená voda
l

cukr 2
g

vanilkový extrakt
lžičky

(vanilkový lusk)
ks

med na dochucení
lžic

kvasinky druhu bayanus

výživa pro kvasinky



na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF

výroba domácího vína


1-2 dny dopředu si připravíme zákvas z 1 nakrájeného a následně spařeného banánu. Oloupané banány nakrájíme na malé kousky, zasypeme cukrem 1 a spaříme vroucí vodou. Lehce pomačkáme mačkadlem na brambory a zalijeme studenou vodou. Poté přidáme vanilkový extrakt nebo lusk vanilky a výživu pro kvasinky. Po vychladnutí promícháme v celém objemu předpřipravený zákvas. Po 3 dnech kvašení přidáme cukr 2. Jakmile proběhne bouřlivé kvašení, přecedíme vše přes sítko do cca 10litrový demižonu. Před vyčištěním ochutnáme a dochutíme medem. Po vyčištění plníme do lahví. Vzhledem k vyššímu alkoholu pijeme při nižší teplotě.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑