Kalkulačky pro vlastní úpravy receptů

Ať už jsi zkušený domácí vinař a bereš to vážně, nebo třeba začínáš a nevíš jak na to, vytvořil jsem pro Tebe kalkulačky, díky kterým si jednoduše recepty upravíš podle svých představ. Když nevíš kolik přidat cukru, kolik vody nebo jsi už zapomnněl trojčlenku a potřebuješ jen upravit recept podle množství ovoce, tady najdeš co hledáš.

úprava cukernatosti • výpočet alkoholu • síření vína • dávkování přípravků • přepočet receptů

Úprava cukernatosti moštu před kvašením

Chceš aby mělo víno určité množství alkoholu? Chceš aby bylo po vykvašení polosladké? Podle použitých kvasinek a jejich tolerance vůči alkoholu si to můžeš jednoduše spočítat. Tabulka je v teoretické rovině dle obecných vzorců, realita tolerance použitých kvasinek i výsledného alkoholu závisí na spoustě faktorů, proto ber výpočet jako orientační. Převody mezi °Brix a °NM jsou orientační. Podle druhu použitého ovoce se liší % necukrů ovlivňujících převod.

Jedná se o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou kvasinky umírají a dále se už nemnoží. Je tedy potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
Tolerance kvasinek:
   alk.
   litrů
   g/l


VÝSLEDEK:

Aby mělo víno 12% alkoholu, musíš přidat do moštu celkem 2.22kg cukru. Celkový objem bude 11.33l. Víno by mělo obsahovat 0g zbytkového cukru.






Když nevíš, jak na výpočet potenciálního alkoholu ve víně, mrkni na tuhle kalkulačku. K tomu abys zjistil potenciální alkohol ve víně, musíš mít změřenou počáteční cukernatost v moštu, ještě před samotným kvašením. Kalkulačku zároveň využiješ na základní převod mezi stupnicemi cukernatosti °Brix a °NM


Síření vína

Tabulka síření vína. Jedna z nejčastěji používaných tabulek vinařů. Když potřebuješ rychle a jednoduše spočítat, kolik máš dát "síry" do vína, aby se navýšila volná síra na požadovanou hodnotu, použij tuto kalkulačku na dávkování pyrosiřičitanu a tekuté síry. Vždy se však řiď informací na obalu výrobku - ověř si zda odpovídá poměru níže, může se totiž u některých přípravků i výrobců lišit. Více o síření si můžeš přečíst třeba na stránkách vinařského domu Kopeček

Pyrosiřičitan draselný


   litrů
  mg/l

je potřeba přidat 0 g pyrosiřičitanu


2g pyrosiřičitanu na 100l vína zvýší volnou síru o 10mg/l

Tekutá síra - Solfosteril - 15% roztok


   litrů
  mg/l

je potřeba přidat 0 ml tekuté síry

6,7 ml tekuté síry (15%) na 100l vína zvýší volnou síru o 10 mg/l

Dávkování přípravků pro postřik


 g (ml) na 
  litrů
Pro 10 litrů postřiku přidej
do vody 20 g/ml přípravku.


Nevíš jak na výpočet dávkování postřiku? Díky téhle kalkulačce si rychle spočítáš jak naředit přípravek na určité množství postřiku. Do kalkulačky zadej pouze poměr podle návodu na postřiku. Využít ji můžeš samozřejmě i na cokoliv jiného, kde potřebuješ spočítat nějaké množství látky v určitém poměru.

Přepočet surovin podle velikosti demižonu


  litrů
objem demižonu
v původním receptu

 litrů
velikost demižonu, na kterou chceme recept přepočítat

Už jsi dlouho ze školy? Nešla Ti matematika? Nebo se ti jen nechce přemýšlet? Tuhle kalkulačku využiješ, pokud potřebuješ přepočítat recept na svoji velikost demižonu.

Autor neodpovídá za výpočty a nesprávné použití látek (např. síry) k výpočtům. Vždy je potřeba se řídit informací uvedenou na obalu výrobku. Uvedené a vypočtené hodnoty jsou pouze orientační.


 ↑