Borůvkové víno


Recept pro 20l demižon

l

kg

g

kg


g

g

l

PDF

výroba domácího vína
Víno by mělo teoreticky obsahovat 15% alkoholu a 25 g zbytkového cukru na 1 litr vína.
l Velikost demižonu, na jakou chceme přepočítat recept. Pro prvotní kvašení je vhodné použít kvasný kbelík.
 alkohol:  Jde o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou umírají a dále se nemnoží. Je potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
g suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g

Recept je určen pro lesní borůvky, pokud bychom použili zahradní, víno nebude vůbec aromatické. Lesní borůvky můžeme kvasit čerstvé, ale i rozmrazené. V případě rozmrazených je výhoda v lepším uvolnění šťávy. Borůvky probrané od nečistot pomačkáme a zalijeme částí vroucí vody z receptu. Přidáme cukr a důkladně vše promícháme, tak aby se cukr dokonale rozpustil. V troše vody rozpustíme kyselinu citronovou a přilijeme k borůvkám. Následně dolijeme do kvasné nádoby zbytek vody z receptu. Připravíme si 2/3 výživy pro kvasinky a necháme vzklíčit samotné kvasinky. Jakmile jsou připraveny přimícháme je do základu a přidáme výživu. Na začátku kvasíme ideálně v kvasné nádobě. Během kvašení (do vylisování) je nezbytně nutné kvasící borůvky promíchávat. Po několika dnech je scedíme přes cedník a vylisujeme v lisu nebo ručně naběračkou v cedníku. Kvasící víno přelijeme do menšího demižonu a přidáme zbylou část výživy pro kvasinky. Necháme jej dokvasit při pokojové teplotě. Jakmile se usadí kaly opatrně víno stáhneme a dáme zrát na minimálně půl roku do sklepa, ideálně jej necháme zrát přes následující léto. Pokud se víno nečistí použijeme bentonit popř. filtraci. Vzhledem k náročnosti sběru (ceně borůvek), je však lepší vínem neplýtvat při zbytečném častém stáčení nebo čiření a tolerovat případný lehký zákal. Borůvkové víno je silně barvící a proto s ním vždy pracujeme velmi opatrně. Chuťově patří k nejlepším ovocným vínům.



UPOZORNĚNÍ - návod a recept ve videu je pouze orientační. Finální recept je vždy zde na webu.
pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑