Víno ze zeleného čaje


Recept pro 20litrový demižon

zelený čaj
g

voda 1
l

cukr 1
kg

voda 2
l

brusinky
kg

rozinky
kg

kyselina citronová
g

voda 3
l

cukr 2
kg

kvasinky druhu bayanus

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


výroba domácího vína


Převařenou vodu 1 necháme vychladnout na cca 80°C, do ní dáme louhovat na 10min zelený čaj. Slijeme přes sítko a dolijeme zpátky na pův.objem a rozpustíme v něm cukr 1. Brusinky a rozinky opláchneme, spaříme vodou 2 a po vychladnutí přidáme kyselinu citronovou. Vše smícháme v kvasné nádobě nebo demižonu. Přidáme výživu pro kvasinky a kvasinky var. bayanus. Po cca 2 dnech bouřlivého kvašení přidáme cukrový roztok z vody 3 a cukru 2. Po ukončení bouřlivého kvašení víno scedíme přes sítko a necháme ho dále čistit. Chuchvalce na hladině jsou tuk a mastnota z rozinek a brusnek a je to v pořádku. Po usednutí kalů ještě asi 2x stáhneme a poté plníme do lahví.





Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑