Dýňové víno


Recept pro 34litrový demižon

dýňová dužnina
kg

voda
l

cukr
kg

kyselina citronová
g

cukr 2
kg

cukr 3
kg

hřebíček
ks

muškátový oříšek
lžička

celá skořice
ks

kvasinky druhu bayanus

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF

výroba domácího vína


Dýňovou dužninu ideálně nakrájíme na kostičky, krajně nastrouháme v kuch.robotu nahrubo. Připravíme si cukrový roztok z vody a cukru 1, do kterého přidáme kyselinu citronovou a následně i nakrájenou dýni. Přidáme výživu pro kvasinky a připravený zákvas. Ke konci bouřlivého kvašení scedíme nahrubo dýňovou dužninu a přidáme v části odebraného vína rozpuštěný cukr 2. Totéž opakujeme po několika dnech s cukrem 3., kte kterému přidáme hřebíček, skořici a mletý muškátový oříšek. Necháme vyčistit nebo si pomůžeme bentonitem. Po několika stáčeních vyčištěné víno lahvujeme.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑