Ibiškové víno



Recept pro 20litrový demižon

sušené květy ibišku
g

kyselina citronová
g

zelený čaj
g

rozinky
g

jablko
ks

vroucí voda
l

cukr
kg

studená voda
l


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


výroba domácího vína



Květy sušeného ibišku (Súdánský květ - Karkade) spolu se zeleným čajem zalijeme 1/3 vroucí vody. Louhujeme přesně 8 minut. Poté scedíme výluh do kvasného kbelíku, kde již máme nachystané rozinky a cukr. Horký výluh nám tak cukr rozpustí. Opakujeme ještě 2x se zbývající částí vroucí vody. Naposledy přelijeme květy v cedníku studenou vodou. Vše důkladně promícháme, přidáme kyselinu citronovou, výživu pro kvasinky a nastrouhané nebo rozmixované jablko bez pecek. Pokud není základ horký, přidáme důkladně připravené a vzklíčené kvasinky. Jakmile proběhne bouřlivé kvašení, přecedíme víno přes cedník do menšího demižonu. Pokud by se kvašení zpomalilo, ale víno by bylo moc sladké, podpoříme kvašení další dávkou živné soli. Víno necháme několik týdnů dokvasit a postupně vyčistit.Po stočení z kalů necháme zrát plný demižon ve sklepě alespoň půl roku. Výsledkem je příjemně voňavé polosladké víno. Ideální záležitost pro ženy. Použité kvasinky BS2 pro aromatické odrůdy - tolerance 14% alk.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑