Víno z jablečného moštu Bohemia


Recept pro 34litrový demižon

jablečný mošt bohemia
l

voda
l

cukr
kg

kvasinky s tolerancí 14% alk.

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


výroba domácího vína


Recept je vytvořen pro jablečný mošt "Bohemia". Jablečný mošt důkladně promícháme, nestahujeme z usazenin. Přelijeme do demižonu. Připravíme si cukrový roztok, který po vychladnutí nalijeme do demižonu k moštu. Výživu pro kvasinky důkladně rozpustíme v trošce vody a přilijeme do demižonu. Následně i naboptnané a namnožené kvasinky, které jsme si předem připravili. Po bouřlivém kvašení stočíme do menšího demižonu a následně asi dvakrát stočíme, dokud není víno dokonale čisté. Toto víno se čistí velmi snadno a rychle i bez použití čiřících prostředků (za předpokladu použití kvalitních kvasinek). Pokud se nechce čistit, můžeme použít bentonit a želatinu. Vyčištěné víno po minimálně půl roce dalšího zrání následně lahvujeme. Kvasinky BS2 pro aromatické odrůdy s tolerancí 14% alk. Výsledné víno je polosuché až polosladké.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑