Malinové víno


Recept pro 5l demižon

l

kg

kg


g

g

l

PDF

výroba domácího vína
Víno by mělo teoreticky obsahovat 12% alkoholu a 20 g zbytkového cukru na 1 litr vína.
l Velikost demižonu, na jakou chceme přepočítat recept. Pro prvotní kvašení je vhodné použít kvasný kbelík.
 alkohol:  Jde o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou umírají a dále se nemnoží. Je potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
g suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g

Vzhledem k tomu, že maliny dozrávají delší dobu, je vhodné je průběžně sbírat a uchovávat v mrazáku, dokud nebudeme mít dostatečné množství pro výrobu vína. Rozmražené maliny nezaléváme horkou vodou, jelikož by se z nich stala kaše. Do části vody, kterou jsme zahřáli vysypeme cukr a dokonale jej rozpustíme. Následně dolijeme zbytek vody a poté přidáme rozmražené maliny i se šťávou z nich. Maliny v základu jen lehce pomačkáme. Pokud není základ horký, přimícháme živnou sůl rozpuštěnou v troše vody a také dopředu namnožené kvasinky. Během bouřlivého kvašení je potřeba rmut průběžně promíchávat. Jakmile bouřlivé kvašení ustane, víno přecedíme přes cedník a maliny zlehka vymačkáme. Pravděpodobně z nich bude kašovitá směs, proto je dobré ji nechat volně odkapat. Víno dáme čistit do menšího demižonu a jakmile se vyčistí stáhneme jej a necháme alespoň půl roku zrát. Malinové víno bývá kyselejší, ale při větším naředění by se ztratila chuť malin, proto je lepší maliny kombinovat s jinými víny, třeba s jablečným.



UPOZORNĚNÍ - návod a recept ve videu je pouze orientační. Finální recept je vždy zde na webu.
pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑