Pampeliškové víno


Recept pro 15litrový demižon

květy pampelišek
kg

voda na výluh
l

cukr
kg

voda na cukrový roztok
l

kyselina citronová
g

med
lžic

cukr na doslazení
g

kvasinky druhu cerevisiae

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


výroba domácího vína


Pro pampeliškové víno sbíráme pouze plně rozvinuté a rozkvetlé hlavičky květů bez zelených stonků. Nasbírané květy musí být před spařením co nejčerstvější, ideálně ihned po sběru. Po spaření louhujeme několik hodin, maximálně den. Výluh scedíme a přidáme cukrový roztok a med. Po přidání kyseliny citronové a výživy, přidáme vzklíčené kvasinky. Případná černá barva výluhu kvašením zmizí. Po vykvašení víno stáhneme z kalů a případně dosladíme dle chuti. Po vyčištění víno plníme do lahví.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑