Pomerančové víno


Recept pro 8l demižon

l

kg

kg

l


g

g

l

PDF

výroba domácího vína
Víno by mělo teoreticky obsahovat 13% alkoholu a 27 g zbytkového cukru na 1 litr vína.
l Velikost demižonu, na jakou chceme přepočítat recept. Pro prvotní kvašení je vhodné použít kvasný kbelík.
 alkohol:  Jde o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou umírají a dále se nemnoží. Je potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
g suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g

Pomeranče oloupeme a pomocí odšťavňovače z nich vylisujeme šťávu. Pokud bychom kvasili nakrájené pomeranče, hrozilo by, že se z bilých částí dostane do vína hořkost. V horké vodě dokonale rozpustíme cukr. Jakmile cukrový roztok vychladne, přimícháme do něj vylisovanou pomerančovou šťávu a živnou sůl rozpuštěnou v troše vody. Poté přidáme i dopředu namnožené kvasinky. Během bouřlivého kvašení demižonem průběžně mícháme. Jakmile skončí bouřlivé kvašení a začne se usazovat kal, opatrně stáhneme víno přes cedník a zbylou část necháme prokapat taktéž přes cedník. Víno necháme několik týdnů čistit a poté jej po stažení z kalů necháme asi rok zrát. Po roce se chuťově příjemně zakulatí.



UPOZORNĚNÍ - návod a recept ve videu je pouze orientační. Finální recept je vždy zde na webu.
pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑