Šípky sbíráme zralé až velmi zralé, nikoli však nahnilé. Je lepší sbírat po projití mrazem anebo je zamrazit na několik týdnů v mrazáku. Je potřeba je zbavit zbytků stopek a kalíšků. Nejpohodlněji odstřihnutím nůžkami na kuře. Šípky po opláchnutí zasypeme cukrem 1 a spaříme částí vody 1. Po vychladnutí dolijeme zbytek vody 1 spolu s v ní rozpuštěnou kyselinou citronovou. Přidáme připravené kvasinky kmene cerevisiae a živnou sůl. Po rozběhnutí kvašení (cca 2 dny) přidáme cukrový roztok z vody 2 a cukru 2 Po několika dalších dnech kvašení (4-7dní) přidáme zbývající cukrový roztok voda 3 + cukr 3 Šípky necháme v demižonu vždy po celou dobu kvašení. Po scezení šípky doporučuji použít ještě jednou na šípkový druhák se stejným postupem – často lepší než prvák. Po stočení a vyčištění vína necháme víno zrát minimálně půl roku v chladném sklepě, ideálně rok, až poté lahvujeme. Šípkové víno pracuje velmi dlouho, i když to není na první pohled znát.