Šípkové víno - čerstvé šípky


Recept pro 20litrový demižon

šípky
kg

voda 1
l

cukr 1
kg

kyselina citronová
g

voda 2
l

cukr 2
kg

voda 3
l

cukr 3
kg

kvasinky druhu cerevisiae

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


výroba domácího vína


Šípky sbíráme zralé až velmi zralé, nikoli však nahnilé. Je lepší sbírat po projití mrazem anebo je zamrazit na několik týdnů v mrazáku. Je potřeba je zbavit zbytků stopek a kalíšků. Nejpohodlněji odstřihnutím nůžkami na kuře. Šípky po opláchnutí zasypeme cukrem 1 a spaříme částí vody 1. Po vychladnutí dolijeme zbytek vody 1 spolu s v ní rozpuštěnou kyselinou citronovou. Přidáme připravené kvasinky kmene cerevisiae a živnou sůl. Po rozběhnutí kvašení (cca 2 dny) přidáme cukrový roztok z vody 2 a cukru 2 Po několika dalších dnech kvašení (4-7dní) přidáme zbývající cukrový roztok voda 3 + cukr 3 Šípky necháme v demižonu vždy po celou dobu kvašení. Po scezení šípky doporučuji použít ještě jednou na šípkový druhák se stejným postupem – často lepší než prvák. Po stočení a vyčištění vína necháme víno zrát minimálně půl roku v chladném sklepě, ideálně rok, až poté lahvujeme. Šípkové víno pracuje velmi dlouho, i když to není na první pohled znát.





Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑