Třešňové víno


Recept pro 10litrový demižon

třešně
kg

voda
l

cukr
kg

kyselina citronová
g

kvasinky druhu cerevisiae

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


výroba domácího vína
>


POZOR, nejedná se o rámcový recept. Poměry jsou závislé na zralosti a odrůdě třešní. Třešne vypeckujeme a lehce pomačkáme. Pokud jsou na peckách zbytky třešní, přelijeme je horkým cukrovým roztokem přes sítko. V opačném případě pouze třešně. Přidáme kyselinu citronovou a výživu pro kvasinky. Jakmile máme vzklíčené kvasinky, přidáme je do vychladlého základu. Průběžně rmut promícháváme, aby třešně na hladině nezačaly plesnivět. Třešně scedíme přes sítko až po proběhlém bouřlivém kvašení nebo za cca 14 dní. Po několika stáčeních a vyčištění víno necháme aslespoň půl roku zrát. Výsledkem je cca 6 litrů suchého vína.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑