Zázvorové víno


Recept pro 15litrový demižon

zázvor
g

voda
l

cukr
g

brusinky
g

kyselina citronová
g

kvasinky druhu bayanus

výživa pro kvasinky


na litrový demižon


Recept ke stažení v PDF


výroba domácího vína


Neloupaný zázvor nastrouháme na jemno. Přidáme k němu opláchnuté a lehce nakrájené brusinky. Směs spaříme částí vody z receptu. Abychom nemuseli dělat cukrový roztok, rovnou přisypeme cukr a necháme jej rozpustit. Zalejeme zbylou částí vody a přidáme kyselinu citronovou. Po dokonalém rozmíchání přidáme živnou sůl. Pokud není základ horký, můžeme přidat vzklíčené kvasinky. Jakmile proběhne bouřlivé kvašení víno přecedíme přes jemné sítko. Po několika týdnech se víno vyčistí a můžeme jej stáhnout. Necháme zrát několik měsíců a až poté plníme do lahví. Výsledkem je 11-12l skvělého zdravého vína. Ideální konzumovat na podzim v období chřipek.




Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑