Jablečný zákvas


Zákvas pro 50l demižon


l

kg

g

l


l demižon Objem demižonu, pro který chceme zákvas vypočítat.

 jablečný zákvas

Jablečný zákvas využíváme pro rozkvášení špatně kvasících vín. Jedná se především o vína květová, kdy jsou v základu pouze voda, cukr a květy. Připravujeme jej 1-3 dny dopředu, před samotným založením vína. Vzhledem k tomu, že kvasinky nejsou potápěči a potřebují mít se na čem množit a čeho se uchytit, je protřeba základ "zakalit". S výhodou lze proto použít dopředu rozkvašený jablečný mošt (10% objemu chuť vína neovlivní). Běžně dostačuje množství moštu 10% z celkového objemu zakládaného vína. Jablečný mošt, za studena lisovaný a pouze pasterovaný (bez konzervantů), lze běžně koupit v supermarketech za cenu kolem 110-120Kč/5l. Mívá však cukernatost 10-11%, proto je potřeba jej dosladit cukrem na cca 20% - viz recept výše. Do moštu s rozpuštěným cukrem přidáme pouze kvasinky. Výživku kvasinek (živnou sůl) do zákvasu nepřidáváme! Tu přidáváme až do celkového základu vína. Množství kvasinek použijeme takové, jaké potřebujeme na celé zakládané víno. Zákvas můžeme stačí založit v pet lahvi s povoleným víčkem. Umístíme ho do teplejší místnosti. Správně připravený zákvas, poznáme podle tvořící se pěny na hladině a podle stoupajících bublinek CO2 ze dna láhve. Během 1-3 dní (podle teploty) máme zákvas plně rozkvašený a můžeme jej přidat do základu vína. Pozor, obojí by mělo mít stejnou teplotu, aby kvasinky v zákvasu nezabil teplotní šok.

Recept byl aktualizován 16. 6. 2023

pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑