Ostružinové víno


Recept pro 12l demižon

l

kg

g

kg


g

g

l

PDF

 domácí ostružinové víno
Víno by mělo teoreticky obsahovat 13% alkoholu a 27 g zbytkového cukru na 1 litr vína.
l Velikost demižonu, na jakou chceme přepočítat recept. Pro prvotní kvašení je vhodné použít kvasný kbelík.
 alkohol:  Jde o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou umírají a dále se nemnoží. Je potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
g suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g

Vzhledem k postupnému zrání ostružin, je vhodné je sbírat v plné zralosti a postupně zamražovat. Po pomalém rozmražení, ostružiny zalejeme vroucí vodou (část vody z receptu) a přidáme cukr. Mícháním ostružiny zlehka narušíme a mícháme dokud nebude cukr úplně rozpuštěný. Připravíme si kvasinky, které namnožíme ve skleničce, s vlažným roztokem vody a šťávy z ostružin, v poměru 1:1. Ostružiny zalijeme zbytkem vody z receptu a přimícháme kyselinu citronovou, výživu pro kvasinky a připravené kvasinky. Kvasíme ideálně v kvasném kbelíku. V průběhu bouřlivého kvašení se snažíme obsahem míchat alespoň jednou denně. Jakmile se bublání v rouce znatelně zpomalí, scedíme víno přes cedník. Ostružiny lehce vymačkáme a víno přelijeme do menšího demižonu. Jakmile se kal zřetelně usadí můžeme stočit víno znovu. Po vyčištění víno necháme alespoň půl roku zrát, poté lahvujeme.



UPOZORNĚNÍ - návod a recept ve videu je pouze orientační. Finální recept je vždy zde na webu.
pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑