Trnky, podobně jako šípky sbíráme v říjnu až listopadu. Pro lepší výtěžnost můžeme trnky zamrazit. Do kvasného kbelíku si nachystáme cukr a zalijeme ho částí vroucí vody z receptu. Jen tak, aby se nám cukr rozpustil. Následně do ještě horkého cukrového roztoku přidáme rozmrazené trnky a lehce je pomačkáme. Účelem je pouze narušení slupky a částečně dužniny. Je nežádoucí trnky pomačkat na kaši, protože by se výsledné víno špatně čistilo. Do rmutu dolijeme zbytek vody z receptu a v troše vody rozpuštěnou výživu pro kvasinky. Trochu horké vody smícháme ve stejném poměru s připraveným základem a necháme v něm namnožit kvasinky. Ty pak přidáme do kbelíku. Z důvodu praktičnosti na začátku používáme kvasný kbelík, tak abychom mohli jednoduše se rmutem míchat a lépe nám prokvasil. Na začátku mícháme ideálně denně. Jakmile proběhne bouřlivé kvašení nebo cca za dva týdny, přecedíme víno do skleněného demižonu a trnky buďto vymačkáme nebo zlehka vylisujeme. V této chvíli nevadí, pokud není demižon úplně plný, protože víno ještě kvasí a vytváří se ochranné CO2 nad hladinou. Poté co víno úplně dokvasí a zřetelně se oddělí kaly, jej můžeme stáhnout. Pokud by bylo kalů hodně můžeme použít buničiinu a díky ní neztratíme tolik vína. Je dobré použít čiřicí prostředky v trojkombinaci tosil-želatina-bentonit. Hotové a vyčištěné víno necháváme v plném demižonu, pod kvasnou zátkou alespoň přes následující léto a na podzim můžeme lahvovat.