Trnkové víno


Recept pro 15l demižon

l

kg

kg


g

g

l

PDF

výroba domácího vína
Víno by mělo teoreticky obsahovat 12.5% alkoholu a 33 g zbytkového cukru na 1 litr vína.
l Velikost demižonu, na jakou chceme přepočítat recept. Pro prvotní kvašení je vhodné použít kvasný kbelík.
 alkohol:  Jde o toleranci kvasinek k alkoholu. Nad touto hodnotou umírají a dále se nemnoží. Je potřeba použít kvasinky, u nichž toleranci známe.
g suché víno 0-4g
polosuché víno 5-12g
polosladké víno 13-45g
sladké víno nejméně 45g

Trnky, podobně jako šípky sbíráme v říjnu až listopadu. Pro lepší výtěžnost můžeme trnky zamrazit. Do kvasného kbelíku si nachystáme cukr a zalijeme ho částí vroucí vody z receptu. Jen tak, aby se nám cukr rozpustil. Následně do ještě horkého cukrového roztoku přidáme rozmrazené trnky a lehce je pomačkáme. Účelem je pouze narušení slupky a částečně dužniny. Je nežádoucí trnky pomačkat na kaši, protože by se výsledné víno špatně čistilo. Do rmutu dolijeme zbytek vody z receptu a v troše vody rozpuštěnou výživu pro kvasinky. Trochu horké vody smícháme ve stejném poměru s připraveným základem a necháme v něm namnožit kvasinky. Ty pak přidáme do kbelíku. Z důvodu praktičnosti na začátku používáme kvasný kbelík, tak abychom mohli jednoduše se rmutem míchat a lépe nám prokvasil. Na začátku mícháme ideálně denně. Jakmile proběhne bouřlivé kvašení nebo cca za dva týdny, přecedíme víno do skleněného demižonu a trnky buďto vymačkáme nebo zlehka vylisujeme. V této chvíli nevadí, pokud není demižon úplně plný, protože víno ještě kvasí a vytváří se ochranné CO2 nad hladinou. Poté co víno úplně dokvasí a zřetelně se oddělí kaly, jej můžeme stáhnout. Pokud by bylo kalů hodně můžeme použít buničiinu a díky ní neztratíme tolik vína. Je dobré použít čiřicí prostředky v trojkombinaci tosil-želatina-bentonit. Hotové a vyčištěné víno necháváme v plném demižonu, pod kvasnou zátkou alespoň přes následující léto a na podzim můžeme lahvovat.

Recept byl aktualizován 1. 11. 2024

pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti, a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.
Zápisky z postupu výroby vína:


založeno:
naměřeno °NM:







datum:







datum:







datum:







pozn.: Recept byl vytvořen na základě osobních zkušeností a měření bylo provedeno na ideálně zralém ovoci. Vzhledem k tomu, že každý může sbírat ovoce v různém stupni zralosti a záleží i na odrůdě ovoce, může být výsledné víno chuťově odlišné od mého, podle kterého byl recept vytvořen.


 ↑