Jak vyrobit domácí víno? Výroba domácího vína není nic moc těžká. Je však potřeba dodržet určitá pravidla při kvašení vína. Ten kdo však ale začíná, potřebuje do začátků nějakou tu pomoc. Potřebuje se od něčeho odrazit a kromě nějakých základních principů výroby vína to jsou i recepty. Postupně se snažím tady přidávat všechny mé recepty na různá ovocná vína. I já jsem se u těchto receptů inspiroval v knížkách. Uvedené recepty jsou ale mnou upravené a aktualizuju je na základě dalších každoročních zkušeností.
Novější recepty na víno už obsahují informace o množství alkoholu, výsledném zbytkovém cukru ve víně. Jsou tam i uvedeny konkrétní použité kvasinky, aby víno odpovídalo uvedenému receptu (alkoholu, zbytkovému cukru). Díky kalkulačce u receptu jednoduše propočítáte jaké množství ovoce potřebujete pro váš demižon. U většiny receptů jsou i videonávody postupem výroby (občas se ale můžou lišit aktualizacemi receptu).
Často se mě ptáte, jaké je moje oblíbené víno? Osobně nejčastěji vyrábím šípkové víno ze sušených šípků, které je ideální na zimní večery. Naopak na léto je nejlepší vychlazené bezové víno v klasické nebo i v šumivé verzi, s několika kostkami ledu. Pokud máte rádi klasiku nebo chcete udělat své první domácí víno, , tak vám rozhodně doporučím jablečné víno. Takže pojďte do toho se mnou a vyzkoušejte si vyrobit své vlastní domácí víno!